1966-1998: De waarde-elementen van KBB Holding
Frontzijde jaarverslag Bijenkorf Beheer N.V. van 1968/1969.
De Bijenkorf, die vanaf de oprichting van de HEMA in 1926 twee formules hanteerde, bleef toch nog steeds de naam Magazijn de Bijenkorf voeren.
Weliswaar was het bedrijf toen nog geen echte holding, maar het had er wel de kenmerken van. Dat wil zeggen dat de familie het in stand houden en vergroten van het fortuin als belangrijkste doel voor ogen had. Een dergelijk type holding was kenmerkend voor de periode waarin de financiële structuur, met een onderontwikkelde publieke kapitaalmarkt en een nauwelijks op bedrijfsfinancieringen ingestelde bank, nagenoeg niet bestond, en de Bijenkorf genoodzaakt was eventuele problemen zelf op te lossen. De uitbouw van met name de HEMA, met eigen vestigingen en aangesloten bedrijven, was daarvoor de belangrijkste drijfveer.
Voor het onroerend goed werd een aparte maatschappij opgericht, MAVO genaamd. Deze dochter moest zorg dragen voor voldoende specialistische kennis op het gebied van bouwkunde, architectuur en techniek.
Vanaf het jaarverslag van 1965/1966 wordt de naam Bijenkorf Beheer N.V. gebruikt en de holding versterkt door de oprichting van zelfstandige werkmaatschappijen voor de Bijenkorf, HEMA en Perry van der Kar. En vanaf 1970 kreeg Bijenkorf Beheer een koninklijke status (KBB) en werd het een typisch industriële/gemengde holding. De Raad van Bestuur van KBB nam actief deel aan de uitbreiding van met name de Bijenkorf en de HEMA, maar innoveerde ook door de start van de Praxis en wat later door de verwerving van Galeries Modernes.
Een specialistisch warenhuis, met groei in aantal filialen, met parkeergarages, met een nieuw centraal distributiecentrum met bijbehorende moderne goederensystemen en een modern vaste-klanten systeem, waren de meerwaarden voor die tijd.
Eind jaren tachtig en begin negentiger jaren werden verschillende experimenten ondernomen: in Nederland met Maxis en Mobell, in Amerika met de aankoop van Macks Stores (een soort HEMA), later nog gevolgd door F.A.O. Schwartz, de beroemde speelgoedspecialist op Manhattan. Het bleken geen succes stories en al deze ondernemingen werden dan ook vrij snel weer beëindigd of verkocht.
Daarnaast hebben in deze periode nog andere cruciale veranderingen plaatsgevonden die wél een positieve impact hadden op de resultaten en de waarde van Magazijn de Bijenkorf. Daarbij verdienen de parkeergarages bij de filialen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam speciale vermelding. Bij de bouw van de Bijenkorf Eindhoven in 1969 werd dan ook onmiddellijk een parkeergarage gepland.
In de jaren ’70 zijn in de Bijenkorf nog twee grote innovaties doorgevoerd:
• Centralisatie van de fysieke distributie in Woerden
• De invoering van moderne, computergestuurde informatiesystemen ter ondersteuning van het logistieke proces.
Tussen 1976-1985 is de meest essentiële en toekomstbestendige verandering doorgevoerd, te weten: de Bijenkorf als warenhuis voor alles en iedereen om te bouwen tot een specialistisch warenhuis voor Good looking and good living. Daartoe waren een volledige herziening van de infrastructuur, renovatie van de Bijenkorf Amsterdam en herinrichting van alle filialen belangrijke voorwaarden. In het verlengde van deze Strategische Heroriëntatie werden middels het Herstelplan KBB verregaande efficiency-maatregelen voor de interne bedrijfsprocessen doorgevoerd, waardoor niet alleen de Bijenkorf, maar het hele concern kon worden gered.
De waarde elementen
Samengevat zijn de waarde-elementen voor de Bijenkorf geweest :
• Nieuw business model: een specialistische warenhuisformule
• Expansie: naast Amsterdam, Den Haag, Rotterdam drie nieuwe vestigingen: in Eindhoven, Utrecht en Amstelveen.
• Verbeteringen van de infrastructuur dankzij de bouw van parkeergarages
• Procesvernieuwingen door centrale logistiek, moderne, computergestuurde informatiesystemen ter ondersteuning van het goederenproces, en de invoering van een modern vaste klantensysteem
Frontzijde jaarverslag 1965/66 Bijenkorf Beheer N.V.
Pagina uit jaarverslag 1965/66 over de nieuwe beheersvorm