De Bijenkorf in Den Haag
Foto van Vrouwfiguur aan de buitenwand van de Bijenkorf Den Haag gemaakt door Johan Polet, 1926.
De Haagse Bijenkorf werd geopend in 1926 en is een van de laatste gebouwen in Nederland waarvan de gevel rijkelijk met beeldhouwwerken is opgeluisterd. Een weelde aan uiteenlopende creaties van de bekendste beeldhouwers uit die jaren, onder wie John en Toon Rädecker, Hildo Krop, H.A. Van den Eijnde en Johan Polet. Het is de verdienste van de directie geweest een architect uit te nodigen die niet alleen in staat was een bijzonder warenhuis te ontwerpen, maar ook met geestverwante jonge kunstenaars een uniek bouwwerk wist te creëren.
Een weelde aan uiteenlopende creaties van de bekendste beeldhouwers uit die jaren, onder wie John en Toon Rädecker, Hildo Krop, H.A. Van den Eijnde en Johan Polet.
Zowel wat het exterieur als het interieur betreft is deze vestiging van de Bijenkorf karakteristiek voor de kunststroming die bekend zou worden als de Amsterdamse School.
Zeven beeldhouwers versierden de gevel en het trappenhuis, voor de schitterende glas in loodramen tekenden Joh. Linse (1e verdieping), H. van der Stok (2e), Pieter Hofman (3e) en Leo Visser (5e). Andere glaskunstenaars die een bijdrage hebben geleverd waren Mien Visser-Düker, Jaap Gidding, Willem Bogtman en Joep Nicolas.
Glas in lood in het trappenhuis van de Bijenkorf Den Haag gemaakt door Joh. Linse (1e verdieping), H. van der Stok (2e), Pieter Hofman (3e) en Leo Visser (5e).
Glas in lood in het trappenhuis van de Bijenkorf Den Haag op de vijfde etage gemaakt door Leo Visser (5e).