De Bijenkorf en duurzaamheid
De entree van de Bijenkorf aan het Damrak bij de start van de campagne "de toekomst is groen" in 2021.
De wegwerpmaatschappij, waar ook retail deel van uitmaakt, is niet toekomstbestendig. Producten worden nu vaak zo goedkoop mogelijk en voor beperkt gebruik gemaakt, zijn niet eenvoudig te recyclen, vaak onmogelijk te repareren. Een groeiend aantal consumenten is zich hiervan bewust, mede door de aandacht voor dit probleem in de media. Zo’n 45 % van de consumenten koopt niet bij een winkel die slecht omgaat met het milieu, bij de 60-plussers is dat percentage zelfs 59 %. Consumenten anticiperen hier al op door producten voor goede doelen te bestemmen en meer tweedehands te kopen. Thomas Rau schetst dat in een ideale wereld de fabrikant eindverantwoordelijk blijft voor het eindproduct. Nu is dat de consument. Richting 2030 wordt het doorgeven van producten aan anderen of het recyclen daarvan steeds meer de verantwoordelijkheid van de fabrikant, in samenspel met de consument. Verder is in 2016 het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 gestart, gericht op de ontwikkeling naar een vóór 2050 te realiseren circulaire economie. Belangrijke kerncompetenties van retail, zoals klantenkennis, logistiek en dienstverlening kunnen als toegevoegde waarde ingebracht worden om een bijdrage aan deze doelstelling te leveren. Als toonaangevend warenhuis streeft de directie naar een transparante mode-industrie, waarin duurzaamheid de norm is. Hiervoor werkt de Bijenkorf samen met de eigen merken, het convenant Duurzame Kleding en Textiel en de Sustainable Apparel Coalition.

De Bijenkorf staat voor stijl en kwaliteit, maar ook voor verantwoordelijkheid en een duurzamere levensstijl, en streeft dan ook naar een wereld waarin iedereen bewuste keuzes maakt en kwaliteit het wint van kwantiteit.
De Bijenkorf staat voor stijl en kwaliteit, maar ook voor verantwoordelijkheid en een duurzamere levensstijl, en streeft dan ook naar een wereld waarin iedereen bewuste keuzes maakt en kwaliteit het wint van kwantiteit. Met impactvolle aanpassingen in alle facetten van de organisatie, wil de Bijenkorf een verschil maken in het leven van alle bij het bedrijf betrokkenen. Om een bijdrage leveren aan de verbetering van de circulaire economie is de Bijenkorf gestart met het Fashion Exchange programma, waarbij overbodige kledingstukken voor hergebruik kunnen worden ingeleverd. Bovendien mikt de Bijenkorf onder meer op een assortiment dat in 2025 dat voor honderd procent uit duurzamere merken bestaat.
De Bijenkorf spreekt van 'een belangrijke nieuwe stap' in zijn duurzaamheidsactiviteiten, door onder meer de co2-doelstelling af te stemmen op het initiatief Science Based Targets (SBT), dat een opwarming van de aarde van meer dan anderhalve graad wil voorkomen. In 2025 moet de uitstoot van het warenhuis 29,4 procent lager zijn dan nu het geval is. In 2030 moet dat zelfs 50,4 procent zijn. Om dat te realiseren worden onder meer kledingstukken zoveel mogelijk gerecycled, komt de elektriciteit uiteindelijk voor honderd procent van hernieuwbare energiebronnen en wordt wegwerpplastic vervangen door een duurzame variant.

De toekomst is groen campagne in 2021.

De toekomst is groen campagne in 2021.