Pakjesavond
Rijmwoordenboek de Bijenkorf 1978
Pakjesavond was vóór de Tweede Wereldoorlog nog geen traditie, mede door de schaarste tijdens de grote crisis begin jaren dertig. De toenemende welvaart na de oorlog bood echter meer ruimte voor een geschenkenfeest in het kader van het oer-Hollandse sinterklaasfeest. Toen mochten kinderen zelfs hun schoen bij de kachel gaan zetten, om die de volgende ochtend met cadeautjes gevuld te vinden. Een ceremonieel dat omgeven was door geheimzinnigheid: Piet zou door de schoorsteen zijn afgedaald, terwijl Sint met zijn schimmel op het dak de wacht hield.
Pakjesavond is er allang niet meer alleen voor kinderen, ook volwassenen geven elkaar, meestal anoniem, geschenken.
Sinterklaas transformeerde echter gaandeweg van onzichtbare magische brenger van wonderbaarlijke gaven tot een opa-achtige kindervriend, die met zijn zwarte piet de kinderen thuis een zak vol cadeautjes kwam brengen. Ook grote bedrijven en volksbonden zorgden ervoor dat de kinderen van hun leden of werknemers met Sinterklaas iets kregen.
Pakjesavond is er allang niet meer alleen voor kinderen, ook volwassenen geven elkaar, meestal anoniem, geschenken, al dan niet verpakt als surprise of voorzien van een gedicht (waarbij men in de Bijenkorf de hulp kon inroepen van de sneldichter.) Vaak wordt door middel van lootjes trekken bepaald voor wie men een cadeautje moet kopen, of wordt er gekozen voor het sinterklaasdobbelen. En natuurlijk worden er op pakjesavond de bekende Sinterklaasliedjes gedraaid of gezongen.
Het boek Decembergevoel kwam uit in 1995
Het Feestboek dateert van november 1993